top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAv. Ahmet Çağrı KARACA

Yeni Corona Virüs Salgını Sebebiyle Kısa Çalışma Başvurularında Değişiklik

Güncelleme tarihi: 6 May 2020


7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 26 Mart 2020 Tarihli ve 31080 Sayılı Resmi Gazete 1. Mükerrer sayısında yayımlandı. Kanunun 41. maddesi ile 4447 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 23 – 30/6/2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere, yeni koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan kısa çalışma başvuruları için, ek 2 nci maddenin üçüncü fıkrasında işçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için öngörülen hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi hükmü, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olması şeklinde uygulanır. Bu koşulu taşımayanlar, kısa çalışma süresini geçmemek üzere son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden kalan süre kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaya devam eder.

Bu madde kapsamında kısa çalışma uygulamasından yararlanabilmek için, iş yerinde kısa çalışma uygulanan dönemde 4857 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (II) numaralı bendinde yer alan sebepler hariç olmak kaydıyla işveren tarafından işçi çıkarılmaması gerekir. Bu madde kapsamında yapılan başvurular, başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılır.

Bu madde kapsamında yapılan başvuru tarihini 31/12/2020 tarihine kadar uzatmaya ve birinci fıkrada belirlenen günleri farklılaştırmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.”

Salgına karşı alınan tedbirlerin başında gelen kısa çalışma ödeneğine başvurular 23 Mart’ta başladı, yapılan düzenleme ile de ödenekten yararlanmanın şartları kolaylaştırıldı. Kısa çalışma ödeneği, işverenin haftalık çalışma sürelerini en az üçte bir oranında azaltması, faaliyetini tamamen ya da en az dört hafta süreyle durdurması hallerinde devrede olaracaktır.

Yeni düzenlemeye göre kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için çalışanın 60 gündür çalışıyor ve son üç yıl içinde en az 450 gün de prim ödemiş olması gerekmektedir. Bu düzenleme 30 Haziran 2020’e kadar geçerli olacaktır. Başvurular 23 Mart 2020 tarihinden itibaren de başlamış bulunmaktadır.

Kısa çalışma ödeneği ile çalışanlara, en son eline geçen aylık prime esas kazancının günlük brüt tutarının yüzde 60’ı ödenecek ve en yüksek ödenecek tutar aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini (4.414.5 lira) geçemeyecektir. Buna göre de çalışana damga vergisi düşüldükten sonra en düşük 1.752,40 lira ile en yüksek 4.380.99 lira arasında kısa çalışma ödeneği ödenecektir.

İşverenlerin bu ödenekten yararlanması için, süreç boyunca işçi çıkarmaması gerekmektedir. Şartları sağlayan işçilerin tamamı için ödenekten yararlanılabildiği gibi, asgari çalışan sayısı da aranmamaktadır. Son olarak ödenekten yararlanma süresi 3 ayı geçemeyecektir.


23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page